Idag har vi varit hemma, småförkylda, småtrötta och småirriterade. Därför bröt vi det jobbiga med att baka lite bröd! Det är det NYA hemma på Ekeberget just nu, att baka bröd alltså! Kan nog bli en positiv trend. Speciellt när jag får till att köpa den där KitchenAid som jag (vi!) fått i present. Än så länge går brödbak helt klart som vardagsmotion!
Recept
50 g jäst
7 dl vatten
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl fint
ca 13 dl vetemjöl
Smula jästen i en skål (eller direkt i matberedaren) och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, gärna då med maskin i 5 min. Låt jäsa övertäckt i 40 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Sikta gärna över lite mjöl över eller pensla med mjölk och strö något gott över. Skär några skåror med vass kniv och grädda på 200grader i 40 min (nedre delen av ugnen).
![]() |
"rågvetesirapsbröd" |
Recept
50 g jäst
7 dl vatten
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl fint
ca 13 dl vetemjöl
Smula jästen i en skål (eller direkt i matberedaren) och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, gärna då med maskin i 5 min. Låt jäsa övertäckt i 40 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Sikta gärna över lite mjöl över eller pensla med mjölk och strö något gott över. Skär några skåror med vass kniv och grädda på 200grader i 40 min (nedre delen av ugnen).
Jag gillar att baka bröd jag, det blir ett sånt påtagligt resultat. Du vet väl att du (i vissa kretsar) skulle betraktas som oerhört knäpp för att du inte hämtar ut din KitchenAid... Inte av mig dock. =)
SvaraRadera