Sidor

tisdag 27 september 2011

Åsså ett bröd till!

Ett grötbröd fick det bli. Min farmor brukar göra ett grötbröd som är väldigt gott men återkommer med det receptet till en annan brödbakardag.

"grötbröd"

Recept
5dl fiberberikade havregryn
6dl mjölk
½dl flytande margarin eller olja

1pkt jäst
2msk brun farin
2tsk salt

½-1dl solrosfrön
7dl vetemjöl

Värm på mjölken och margarinet/oljan till ca 40grader, häll vätskan över havregrynen och låt det stå och svälla i ca 15min. Smula ner jästen och farin och salt. Rör så jästen smälter. Tillsätt vetemjölet och solrosfrön, arbeta den ganska lösa degen ordentligt för hand i ca 10min. Låt den jäsa övertäckt i ca 30min, arbeta degen och tryck sedan ut den i smord långpanna (30#40cm). Skåra ut bitarna och nagga med gaffel. Låt jäsa i ca 30min till under duk. Pensla med mjölk och strö över lite havregryn. Grädda mitt i ugnen i 225grader i ca 15min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar